V obdobju med leti 2022 in 2023 se je odvijal edinstven projekt, imenovan “Kruh nas povezuje”.

V okviru tega projekta smo sodelovali z Društvom Univerza za tretje življenjsko obdobje Ilirska Bistrica, Gostilno pri Matetu, Simonom Urbančičem s.p. in VASCOM Zavodom za informiranje in videoprodukcijo, Pivka.

Skupaj smo ustvarili nepozabno izkušnjo, v kateri so otroci iz programov prilagojeni izobraževalni program z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program vzgoje in izobraževanja skupaj s prostovoljkami društva Univerza za tretje življenjsko obdobje spoznavali umetnost peke kruha. V okviru projekta so bile izvedene delavnice, ki so prinesle koristi tako otrokom kot tudi skupnosti kot celoti.

S pomočjo prostovoljk društva Univerza za tretje življenjsko obdobje so otroci dobili priložnost, da se naučijo osnov peke kruha in hkrati razvijejo nove spretnosti. Projekt je bil zasnovan tako, da je omogočal interakcijo med otroki in starejšimi, kar je spodbujalo medgeneracijsko sodelovanje in izmenjavo izkušenj. Delavnice peke kruha so bile organizirane na različnih lokacijah, vključno z Gostilno pri Matetu, ki je prijazno odstopila svoje prostore za izvajanje delavnic. Otroci so skupaj s prostovoljkami spoznavali postopek priprave testa, gnetenja, vzhajanja in peke kruha. Skozi praktično delo so spoznavali različne vrste kruha ter se učili tudi o pomenu zdrave prehrane in tradicionalnih jedeh. Otroci so spoznali tudi različne gostinske poklice in se v njih tudi preizkusili.

V sodelovanju z VASCOM Zavodom za informiranje in videoprodukcijo so bile ustvarjene video posnetki, ki prikazujejo potek delavnic in sodelovanje med otroki, prostovoljci in lokalnimi akterji. Nastal je dokumentarni film

»Kruh nas povezuje«, katerega premiera bo v četrtek, 15.junija 2023, ob 19:00 v Žnideršičevi dvorani Doma na Vidmu v Ilirski Bistrici.

Lepo vabljeni!

Video posnetki omogočajo, da se izkušnja delavnic deli s širšo javnostjo ter služijo kot vir navdiha in izobraževanja. Sodelujoči otroci in prostovoljci so se med delavnicami učili različnih tehnik in receptov ter spoznavali pomembnost tradicionalne obrti peke kruha. Slike otrok, kako oblikujejo testo, ga dajejo v peč in na koncu uživajo v sveže pečenem kruhu, so neprecenljive.

Posnetek delavnic peke kruha si lahko pogledate na spodnji povezavi: https://www.vascom.si/dogodki/2-delavnica-o-peki-kruha/

V okviru projekta je bila tudi opremljena gospodinjska učilnica z novo kuhinjo in aparati. Poleg tega so se otroci naučili uporabljati kuhinjske aparate, kar bo koristno znanje za njihovo prihodnost. Ta naložba bo omogočila nadaljnje izobraževalne aktivnosti, ki se bodo izvajale na tem področju.

Projekt “Kruh nas povezuje” je pripomogel k uresničevanju pomembnih ciljev lokalne skupnosti. Poleg spodbujanja medgeneracijskega sodelovanja in razvoja novih spretnosti pri otrocih, je bil projekt namenjen tudi krepitvi lokalne identitete ter ohranjanju tradicij.

Dragana K. Petrović

Dostopnost