V sredo, 31.5.2023, so se otroci naše šole udeležili zasedanja otroškega občinskega sveta.

Razpravljali smo o treh pomembnih temah: Erasmus+ projektih, solidarnosti in trajnosti. Vsi ti koncepti so ključni za prihodnost naše družbe, zato je pomembno, da jih razumemo in podpremo.

Erasmus+ je program Evropske unije, ki spodbuja sodelovanje, izmenjavo in mobilnost med mladimi iz različnih držav. Namenjen je spodbujanju medkulturnega razumevanja, jezikovnih veščin, strokovnega razvoja in osebnostne rasti. Erasmus+ projekti omogočajo mladim pridobivanje izkušenj in znanj v tujini, kar je izjemno koristno za njihovo prihodnjo kariero in mednarodno sodelovanje. Otroci so podprli Erasmus+ projekte in se zavzeli za njihovo promocijo med vrstniki.

Druga tema, ki smo jo obravnavali, je bila solidarnost. Solidarnost je temeljna vrednota, ki poudarja medsebojno pomoč, sočutje in skrb za druge. V današnjem svetu je solidarnost še posebej pomembna, saj se soočamo z mnogimi izzivi, kot so podnebne spremembe, revščina, migracije in globalne neenakosti.

Otroški občinski svet se lahko vključuje v različne solidarnostne dejavnosti, kot so zbiralne akcije hrane, oblačil ali igrač za socialno ogrožene otroke, prostovoljno delo v lokalnih skupnostih in še več. Naša solidarnost lahko naredi razliko v življenju drugih ljudi, zato spodbujamo, da se aktivno vključimo v solidarnostne projekte.

Zadnja tema je bila trajnost. Trajnost poudarja odgovoren odnos do okolja in dolgoročno vzdržnost našega delovanja. Vse več se zavedamo, da moramo skrbeti za naravo, varčevati z viri, zmanjšati onesnaževanje in se prilagajati podnebnim spremembam. Kot otroški občinski svet lahko sprejemamo odločitve in spodbujamo trajnostne prakse na lokalni ravni. To vključuje ločevanje odpadkov, varčevanje z energijo in vodo, spodbujanje trajnostne mobilnosti, kot je hoja ali kolesarjenje, ter ozaveščanje drugih o pomembnosti trajnosti.

Zaključne misli zadnje seje otroškega občinskega sveta v tem šolskem letu:  Erasmus+ projekti nam omogočajo medkulturno izmenjavo in strokovni razvoj. Solidarnost je temeljna vrednota, ki nas uči sočutja in skrbi za druge. Trajnost je pomembna za ohranjanje našega planeta in odgovoren odnos do okolja. S temi temami se lahko soočamo kot otroški občinski svet in skupaj prispevamo k boljši prihodnosti.

Dostopnost