V soboto 25. marca, smo se z OŠ. Pivka odpravili na ekskurzijo v eno izmed najpomembnejših trgovskih in pristaniških mest že iz rimskih časov. Trst, kjer smo spoznavali njegovo multikulturnost, versko pestrost in, za nas Slovence, tudi zgodovinsko pomembnost. Najprej smo obiskali katoliško cerkev Monte Grisa ( Veina), ki slovi po svoji  mogočnosti, izstopajoči obliki in sodobni arhitekturi. Navdušeni smo bili tudi nad razgledom,  ki se  je razprostiral nad celotnim Tržaškim zalivom.

Zapeljali smo se mimo Tržaške univerze, ki jo obiskujejo tudi številni  slovenski študenti. V samem mestu pa smo se sprehodili po glavnem trgu, mimo Narodnega doma, kjer je srce slovenskih zamejcev, mimo velikega kanala, judovske sinagoge in rimskega amfiteatra. Ogledali smo si notranjost srbsko-pravoslavne cerkve.  Povzpeli smo se na grad k starodavni romanski baziliki Sv. Justa, kjer je med drugim pridigal tudi naš reformator Primož Trubar.

Dan pa smo zaključili z obiskom habsburškega obmorskega bisera. Grad Miramar s čudovitim botaničnim vrtom Maksimiljana Habsburškega. Gospa vodička nam je ogled podkrepila  z zgodbami iz življenja grajskih prebivalcev, ki smo jim veseli prisluhnili. Z vremenom, ki nam je bilo naklonjeno, v družbi Pivčanov in učiteljic: Urške, Marize, Tine in Martine, smo preživeli res  lep,  poučen in nepozaben dan.

Učenci izbirnega predmeta VERSTVA in ETIKA

Dostopnost